Ondanks de sterke opmars van het geheel elektrisch rijden houdt Toyota volop vertrouwen in de toekomst van de waterstofauto. De vorm die het daaraan geeft, houdt zelfs een nieuwe dimensie van het begrip schoonheid in.
Wondermooi is hij, de nieuwe Toyota Mirai (Japans voor ‘toekomst’), die begin volgend jaar ook op de Nederlandse markt komt. Een brandschone schoonheid, zouden we willen zeggen; het enige wat deze auto met zijn brandstofcel en een actieradius van ongeveer 500 kilometer aan de omgeving kwijt wil, is immers schoon water.
Hij volgt de eerste Mirai op, die alweer uit 2014 stamt. Dat model, waarvan er wereldwijd ruim 10.000 zijn verkocht, viel ontzettend op vanwege niet alleen zijn innovatieve techniek, maar ook zijn afwijkende vormgeving. Om kort te gaan: hij landde niet heel gemakkelijk op ieders netvlies. Nu is dat helemaal anders. De fabrikant zegt het zelf heel mooi: “Met de tweede generatie levert Toyota het harde bewijs dat brandstofceltechnologie geen obstakel hoeft te zijn voor de ontwikkeling van een auto die er aantrekkelijk uitziet en veel rijplezier biedt.” Dat laatste moet onder meer voortkomen uit de bij autoliefhebbers geliefde achterwielaandrijving en uiteraard hoge prestaties.
De nieuwe Mirai is technisch nog vooruitstrevender dan zijn voorganger. Toyota noemt een met 30 procent toegenomen actieradius, wat te danken is aan verbeteringen aan de brandstofcel en de toepassing van grotere waterstoftanks. De nieuwe Mirai heeft er drie: één grote en twee kleinere. Hiermee neemt de capaciteit met ongeveer een kilogram waterstof toe in vergelijking tot de eerste generatie Mirai.
Het interieur hult zich volgens Toyota in een ‘warme, comfortabele sfeer, die het gevoel geeft dat dit een auto is waarmee het heel aangenaam reizen is’. Als belangrijkste elementen noemt het een 12,3-inch centraal display en een instrumentenpaneel ‘dat zich als het ware om de bestuurder heen vouwt'.
Volgens menig expert is waterstof onmisbaar voor een emissievrije toekomst en is het ook een uitstekend alternatief voor fossiele brandstoffen. Het aantal tankstations in Nederland is naar verwachting per eind dit jaar zeventien stuks. In Duitsland wordt het aantal stations waar waterstof getankt kan worden de komende twee jaar uitgebreid naar 130. Op dit moment zijn dat er ruim 75.
Artikel: Jeroen Ekeler